ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΑΡ'ΑΡΕΙΩ ΠΑΓΩ
LLM ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ FORDHAM (ΦΟΡΝΤΑΜ)
ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ - Η.Π.Α

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΘΥΡΙΔΑ

Την περίοδο αυτή, που τα επιτόκια καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών είναι μηδενικά, ενδεχομένως, η πιο ασφαλής μέθοδος αποταμίευσης καταθέσεων να είναι η εναπόθεση σε τραπεζική θυρίδα αντικειμένων ή χρημάτων. Οι θυρίδες ποικίλουν σε μέγεθος και η μίσθωσή τους κοστολογείται ανά έτος. 

Οι διατάξεις που διέπουν την παραπάνω σύμβαση μεταξύ τράπεζας και ενδιαφερομένου είναι η σύμβαση της μίσθωσης του Αστικού Κώδικα, άρθρα 573 επόμενα. Με απλά λόγια, η τράπεζα προσφέρει προς ενοικίαση μία θυρίδα για 12 ή παραπάνω μήνες, και ο ενδιαφερόμενος την νοικιάζει, εναποθέτοντας σε αυτήν ό,τι ο ίδιος θεωρεί πολύτιμο προς φύλαξη. Η επίσκεψη στη θυρίδα από τον πελάτη πραγματοποιείται μόνο τις εργάσιμες μέρες και ώρες και όχι κατά τη διάρκεια των τραπεζικών αργιών. 

Η τράπεζα εγγυάται την ασφαλή φύλαξη όλων των θυρίδων στις δικές της εγκαταστάσεις, επιδεικνύοντας την επιμέλεια, που απαιτείται. Ευνόητο είναι ότι το περιεχόμενο κάθε θυρίδας είναι άγνωστο στους υπαλλήλους της. Ακόμα και εάν αυτοί ήθελαν να μάθουν, αυτό θα ήταν αδύνατο, καθώς η θυρίδα ανοίγει με δύο κλειδιά, ένα του υπαλλήλου και ένα του ενδιαφερομένου. Επίσης, δεν μπορεί να επισκεφθεί όποιος επιθυμεί μια θυρίδα. Η σύμβαση μίσθωσης προβλέπει συγκεκριμένα πρόσωπα, του μισθωτή και του αντιπροσώπου του και μόνο αυτών. 

Να σημειωθεί ότι για το άνοιγμα της θυρίδας, από πλευράς τράπεζας, υπάρχουν επιφορτισμένοι υπάλληλοι με το συγκεκριμένο καθήκον και όχι ανεξαιρέτως όλοι οι υπάλληλοι της τράπεζας. Τέλος, δεν έχουν όλα τα υποκαταστήματα θυρίδες αλλά συγκεκριμένα. 

Τι συμβαίνει στην περίπτωση που ο μισθωτής της θυρίδας πεθάνει; Ο αντιπρόσωπος θα πρέπει να ενημερώσει την τράπεζα και να της προσκομίσει τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του μισθωτή. Άμεσα η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να σφραγίσει τη θυρίδα, που σημαίνει ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να την επισκεφτεί και να την ανοίξει.

Εφόσον υπάρχει διαθήκη που αναφέρει την ύπαρξη θυρίδας και αυτή απολείπεται σε συγκεκριμένο άτομο, τότε ακολουθείται η εξής διεργασία: με την παρουσία του κληρονόμου, την παρουσία δύο υπαλλήλων της τράπεζας, συμβολαιογράφου, πραγματογνώμονα-εκτιμητή, και υπαλλήλου της εφορίας ανοίγεται η θυρίδα και γίνεται απογραφή από το συμβολαιογράφο και εκτίμηση από τον πραγματογνώμονα. Στη συνέχεια σφραγίζεται εκ νέου μέχρι να πληρωθεί ο φόρος κληρονομίας που αντιστοιχεί στο ποσό της θυρίδας και εφόσον προσκομισθεί βεβαίωση από την εφορία, τότε το περιεχόμενό της είναι προσβάσιμο στον κληρονόμο. 

Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και στην περίπτωση που δεν υπάρχει διαθήκη από τους κληρονόμους του θανόντος, καθώς αυτοί είναι οι εξ αδιαθέτου κληρονόμοι. Ευνόητο είναι, ότι στην περίπτωση αποποίησης κληρονομιάς, δεν έχει κάποιος το δικαίωμα να επιλέξει και να μην αποποιηθεί τη θυρίδα. Η αποποίηση είναι συνολική και περιλαμβάνει όλο το εύρος της περιουσίας του θανόντος. 

Πηγές:

1. Άρειος Πάγος: 1107/21

2. Εφετείο Λαρίσσης :70/22

3. Κώδικας Δεοντολογίας Τραπεζών

Τα παραπάνω έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν νομική συμβουλή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου